Förintelseresan

Värdegrundsprojekt


Historia - Bild


Efter påsklovet kommer Lars och Leif på Ringsbergskolan i Växjö att arbeta med ett värdegrundsprojekt om förintelsen. Eleverna skall få arbeta med "förintelseresan", som är en fiktiv gruppresa i tredje riket. Denna idé bygger på Magnus Hermansson Adlers tankar om historieundervisning. Michael Enocsson har gjort formen till en resa och Leif Svensson har anpassat den till de lokala behoven.


Förinetlsresan bygger på att man befäster tre begrepp, offer, förövare, åskådare hos eleverna. De får sedan göra en gruppresa i tredje riket, där de i grupp och enskilt skall ta ställning till olika dilemman, historiska källdokument och andra dokumentära källor.  Dessa skall analyseras utifrån frågorna; vem är offer?, förövare? och åskådare? Gruppens resonemang och egna tankar skriv ned i en loggbok.


Som en ny del i denna resa vill vi ge eleverna en chans att med hjälp av en digitalhistoria visa hur de känner och tolkar de tre begreppen.


Vad vi vill titta närmare på är om man synliggör något annat med hjälp av en digitalhistoria än vad som kommer fram när eleverna skriver i sin loggbok, samt hur man kan bedöma detta.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0